Ze względu na to, że mój tata wręcz UWIELBIA kucharzyć, czasem na moim blogu będziecie mogli podejrzeć jego smaczne wybryki! Tutaj małe hors d'œuvre dla miłośników owoców morza.
Jeśli znajdziecie troszkę czasu - warto wypróbować! :)
Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy:
20 krewetek tygrysich
10-15 plastrów szynki parmeńskiej
pomidorki koktajlowe
sałata (dowolna)
kilka łyżek oliwy
masło
sok z cytryny
musztarda
koperek
pieprz, sól
Obrać krewetki, zblanszować na niewielkiej ilości masła i wyjąć na papierowy ręcznik do wystygnięcia. Każdą krewetkę zawinąć w połowę plastra szynki parmeńskiej, oprószyć delikatnie pieprzem, ułożyć na blasze do piekarnika wysmarowanym lekko oliwą. Ułożone krewetki na blasze posmarować delikatnie odrobiną oliwy, aby podczas pieczenia szynka nie wyschła. Wstawić do piekarnika ustawionego na 220 st.C i piec około 5 minut (aż szynka się zarumieni). Tak przygotowane krewetki ułożyć na liściach sałaty, ozdobić połówkami pomidorków i koperkiem. Polać sosem winegret.
Sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, szczypta soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka musztardy (dowolna).
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.
Voilà!!!
Smacznego!!! :)
-MJ-
Ale mi narobiłaś smaka... mniam ;)
OdpowiedzUsuńI dont understand anything, but it looks good!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krewetki, chętnie wypróbuję przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń